"Grenzen durven stellen gaat over de moed hebben om van onszelf te houden en voor onszelf op te komen, ook als we het risico lopen anderen teleur te stellen." - Brene Brown

Dit blog gaat over warmte, kracht, actie, het spannend vinden, respect, (on)veilig zijn en de gevoelens die opkomen die positief geduid kunnen worden.

Maar hoe stel je je grenzen dan? Als je gewoon lief gevonden wilt worden? Durf je jezelf kwetsbaar op te stellen? Bang om de ander niet teleur te stellen? De mensen om jou heen zijn immers gewend geraakt aan jouw 'gedrag' en weten precies wat ze kunnen halen bij jou.

Het begint al vroeg in onze opvoeding. "Ssssttt.... Straks horen de buren het." Sociaal wenselijk gedrag aanleren, zoals drie kussen geven op verjaardagen. Of de altijd mooie: "doe maar gewoon, dan doe je gek genoeg." Vele voorbeelden te noemen waarin wij geleerd worden om met de reserve er op te leven. Rekening houdend met de ander, ook al gaat het ten koste van jezelf. Begrijp goed, er is niks mis met het rekening houden met de ander, maar blijf jouw gevoel ten alle tijde uitspreken. Jij mag/moet er ook zijn!

Bewust en onbewust komt dit bij veel mensen terug. Bijvoorbeeld in het werk: 40% van de mensen in Nederland zijn niet tevreden met hun werk of werkomstandigheden. Maar denk ook aan jouw familie, waar dingen kunnen spelen. Of bij vriendschappen en/of in de relationele sfeer.

"Door je eigen grenzen te stellen, leer je letterlijk jezelf te definiëren. Je zegt letterlijk, dit ben ik! En dat is helemaal prima."

In de waan van de dag, de snelle maatschappij, dienen wij te overleven. Verbinding is daarbij ons belangrijkste overlevingsmechanisme. Ook als deze verbindingen giftig voor ons zijn, wij (on)bewust aan het pleasen zijn, niet voor de volle 100% voor onszelf opkomen, worden wij uiteindelijk ziek. Dan voelen wij ons niet prettig en krijgen allerhande lichamelijke en geestelijke klachten. Als wij niet goed voor onszelf zorgen, hoe kunnen wij dit dan verwachten van de volgende generatie?

Een oude Tibetaanse Yogi zei ooit dat, het wegstoppen van gevoelens, een complex, emotionele activatie, als een stier die als een dolle tekeergaat in een groot open weiland, puur vanuit zijn eigen natuur zal ronddraaien en springen en zijn chaotische energie naar buiten zal brengen, maar hij doet dat in een groot, ruim veld. Als diezelfde stier zijn energie naar buiten brengt in een kleine, afgesloten ruimte (een inflexibel hart of een inflexibele geest), dan is het aannemelijk dat hij een ravage veroorzaakt.

Welke grens ga jij stellen? Hoe ga jij beter voor jezelf zorgen? Weet dat je altijd een keuze hebt.

Het gaat bij grenzen stellen over weten wie jij echt bent. Welke waarden vind jij belangrijk? Houd jij van duidelijkheid? Ga jij slecht op onrecht? Houd jij van eerlijkheid? Vind jij respect belangrijk? Als jij jezelf (beter) definieert, weet je beter waar jouw grenzen liggen. Het geeft jou inzicht in wie jij bent, hoe jij jezelf tot anderen verhoudt en dat geeft automatisch zelfvertrouwen in het uitspreken van jouw eigen behoeftes.

Mijn lieve collega Eugenie de Ruiter, pijncoach en ervaringsdeskundige, heeft voor haar boek ‘Verklein je pijn’ veel mensen geïnterviewd die als opdracht meekregen om grenzen te gaan leren stellen. “Het kiezen voor jezelf is spannend. Want kiezen voor jezelf heeft ook een keerzijde.” – aldus Eugenie. Maar wat bleek? Waar ze bang voor waren (afkeuring en kritiek) bleek een onverwachte wending te krijgen. Veel van de geïnterviewden kregen als feedback van dierbaren dat ze het waardeerden! Het maakten het namelijk voor hen gemakkelijker om wat te vragen. Weten dat de ander eerlijk zegt wat hij vindt maakt het vragen laagdrempeliger. Altijd ja zeggen, altijd willen pleasen is niet iets wat de ander altijd fijn vindt.

Kies voor jezelf! Want uiteindelijk wordt het kiezen voor de ander daar zoveel gemakkelijker mee.

P.s. er zal nog een hartig woordje worden gesproken over grenzen stellen met onze 'huispodoloog' Job. Deze man heeft mijn fotoshoot voor dit blog gefotobombed ;) Thanks voor de leuke foto Job! Had het zelf niet beter kunnen bedenken ;)  

Liefdevolle groet,
Jordi

#grenzen #kracht #liefde #verbinding #waarden #keuze



Reacties

Populaire posts van deze blog

Loopthema: de schouders

Waterpolo & prestatieverbetering!

De vergeten hardloopspier: de soleus