Waterpolo: Cognitieve functies & Zwemvaardigheden

Achtergrond
Het doel van deze studie was de invloed van cognitieve functies en specifieke zwemvaardigheden te toetsen bij de selectie van jeugd waterpolo spelers voor het nationale team.

Met de term cognitieve functies worden functies bedoeld die te maken hebben met het verwerken van informatie. Functies zoals waarneming, aandacht, concentratie, geheugen, oriëntatie, taalgebruik en vaardigheden.

Methode
Er waren 83 jonge Croatische waterpolo spelers onderzocht (gemiddede leeftijd 13.61 jaar), 13 keepers, 13 center-verdedigers, 13 centers, 31 perimeter spelers en 13 vleugels.

De testen bestonden uit antropometrie (lichaamssamenstelling), specifieke zwemvaardigheden en de mentale vaardigheden (door middel van de Stroop test).

Resultaten
De uiteindelijk geselecteerde spelers (40) waren sneller in de mentale vaardigheden, de OffTime in de Strooptest.

De analyse van de zwemvaardigheden lieten zien dat de geselecteerde spelers beter presteerden in de 400m en 100 borstcrawl.


Dus de kans verhogen om geselecteerd te worden?
 

Werk dan je aan cognitieve vaardigheden, snelheid, reactievermogen!

EN werk aan je zwemvaardigheden!

EN JA.. de krachttraining is super belangrijk! 50-60% van de sprint zwemsnelheid wordt verklaard door de kracht in het squaten en bankdrukken! De kracht heeft zelfs een 2x zo grote invloed dan de lichaamssamenstelling. (2)

EN JA.. een leuke manier om je zwemsnelheid, vaardigheden en techniek te verbeteren, is het gebruik van zwemparachutes ;))

 

Meer weten? Geinspireerd worden? Weten waar je nu staat?

Neem dan contact met mij op. Meten is weten, specifieke trainingsvormen krijgen die precies aansluiten op jouw verbeterpunten en die nog leuk zijn ook! Direct resultaat merken. Daar wordt je gemotiveerd van.

Je bent welkom.. #samengroeien

Met plezier, passie en enthousiasme,

Jordi

 
Bronnen

  1. Influence of cognitive performance and swimming capacities on selection of youth water polo players to national team. Neven Kovačević et al. J Sports Med Phys Fitness. 2023 Jan.
  2. The Influence of Upper- and Lower-Body Maximum Strength on Swim Block Start, Turn, and Overall Swim Performance in Sprint Swimming Michael Keiner et al. J Strength Cond Res. 2021.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Loopthema: de schouders

Waterpolo & prestatieverbetering!

De vergeten hardloopspier: de soleus