GASTBLOG: Een gezonde ademhaling; essentieel voor lichaam & geest

Bestaat dat, een gezonde ademhaling? Jazeker! En dan bestaat er dus ook een tegenhanger namelijk; een verstoorde ademhaling. 

In dit blog neem ik je mee in de ademhaling en de invloed die jouw ademhaling kan hebben op de staat van jouw lichaam en geest en vice versa. Inclusief een praktische oefening om bewust te worden van jouw ademhaling. 


De invloed van jouw ademhaling op jouw gezondheid 

Niemand heeft je ooit geleerd hoe je het moet doen en toch doe je het al vanaf je geboorte. Dag in dag uit. Zonder er bij na te denken. Gemiddeld ademen we zo’n 20.000 keer per dag. Maar weet je dat de manier waarop je ademhaalt invloed heeft op je gezondheid? Iedere cel in jouw lichaam is namelijk afhankelijk van hoe jij ademt. Maar weet je dat hoe jij je voelt en hoe jij denkt ook van invloed is op hoe jij ademt? Interessant he! Jij kan dus met jouw ademhaling invloed uitoefenen op de staat van jouw lichaam en geest. 

Wat is een gezonde ademhaling?

Een gezonde ademhaling is niet iets dat je doet. Het gebeurt volledig vanzelf. Je creëert de juiste omstandigheden om het mogelijk te maken en de adem vindt zijn weg. Je kunt je ademhaling dus aanpassen aan de omstandigheden die jij wilt creëren. Belangrijk: je ademt hoofdzakelijk door je neus. Daarbij komt de voornaamste adembeweging voort uit je middenrif in combinatie met de tussenribspieren. Daarnaast is je ademhaling rustig, ritmisch en moeiteloos. Dit alles geldt bij zowel inspanning als ontspanning. Ik kan je daar nog veel meer over vertellen, maar voor nu hou ik het hierbij. Wat ik je nog wel wil vertellen: een gezonde ademhaling zorgt o.a. voor meer energie, minder stress, beter slapen en een sterker immuunsysteem. 

Wat is een verstoorde ademhaling?

Een verstoorde ademhaling is een ademhaling die te snel, te diep of te onregelmatig is en niet past bij de omstandigheden. Kenmerken van een verstoorde ademhaling zijn veelal ademen door je mond en je ademhaling komt niet verder dan (hoog) in je borst. Deze manier van ademen zorgt ervoor dat je middenrif minder goed kan bewegen en er minder lucht in je longen komt. Het wordt lastiger om zuurstof af te geven aan je cellen. Dus minder energie! Als je ademhaling langdurig verstoord is kun je allerlei klachten krijgen die van invloed zijn op jouw lichaam en geest zoals hoofdpijn, vermoeidheid, angst en luchtwegaandoeningen. En dat wil je toch voorkomen? 

Onze ademhaling; altijd beschikbaar en te beïnvloeden

Onze ademhaling geeft ons energie, kracht en helderheid om te leven. Het vertelt ons hoe het fysiek, mentaal en emotioneel met ons gaat. Het is een krachtige manier om ons lichaam en geest te beïnvloeden wanneer dit nodig is en ons optimaal te ondersteunen bij het leven van ons leven. En het mooiste is: onze ademhaling hebben wij altijd bij ons! 

Het belang van adembewustzijn; een oefening

Zorg dat je zit of ligt in een positie waarbij je rug zo neutraal en lang mogelijk is. Als jouw houding moeiteloos en ontspannen is kan jouw adem vrij bewegen. 

  • Laat je adem vanzelf gaan. Verander dus niets.
  • Merk op hoe je ademhaling is. Let bijvoorbeeld op: - adem je door je neus of je mond - adem je snel of langzaam - adem je diep of oppervlakkig - kun je beweging voelen in je buik, borst, flanken, rug of nek - is je ademhaling ritmisch of chaotisch - zitten er pauzes tussen je in- en uitademing - voel je ergens spanning - tot waar kun je je ademhaling in je lijf voelen - hoe voelt het om op deze manier met je ademhaling bezig te zijn
  • Lukt het om je ademhaling op te merken zonder deze te veranderen? Bekijk je adem zoals je en vogel in de tuin bekijkt. Waarbij je alles wilt opmerken wat de vogel in zijn natuurlijke omgeving doet, zonder hem te verstoren. Want dan gaat hij zich anders gedragen. Als de vogel je toch opmerkt dan is het enige wat je kunt doen is ontspannen en geduldig afwachten totdat hij zich weer veilig voelt en teruggaat alsof je er niet meer bent.

Ademhalen & Koudetraining in Limmen 

Hi! Ik ben Amber Bakker, gepassioneerd ademtherapeut en koudetrainer. Met dit blog hoop ik je wat bewuster te hebben gemaakt van jouw ademhaling. Wil jij de kracht van jouw ademhaling ervaren? En als kadootje ook de mogelijkheid hebben om te dompelen in het koude bad? 

Kom dan naar één van Ademhalen & Koudetrainingen bij het NTINLP in Limmen. De training wordt iedere 2 weken gegeven. Klik dan op deze link: Info & Aanmelden Ademhaling & Koudetraining

Reacties

Populaire posts van deze blog

Loopthema: de schouders

Waterpolo & prestatieverbetering!

De vergeten hardloopspier: de soleus