Peesherstel? Check deze NIEUWE behandeling ๐Ÿ™Œ๐Ÿป

Uit eigen ervaring kan ik zeggen: "wat zijn peesklachten vervelend!" Na een schouderpees, kniepees en peesplaat heb ik mijn aandeel wel gehad. Ik blijf nu klachtenvrij (hoop ik ;))

Sindsdien ben ik mij namelijk gaan specialiseren in de begeleiding van peesklachten. Samen met mijn maatjes Joost (fysio, echografist, shockwave therapeut), Job (podoloog, echografist) en Myrna (personal trainer, diรซtist en orthomoleculair voedingskundige) vreet ik alles op over het onderzoek EN de behandeling van peesklachten. Sorry voor de woordspeling Myrna ;))

"Tendon Neuroplastic Training"
Dat is het concept wat ik graag met jullie wil bespreken. Dat is namelijk een behandelvorm die maar al te vaak (nog) niet wordt meegenomen.

Maar, wat zijn nou peesklachten?
Pijn, narigheid, een zeurend gevoel en op den duur ook beperkend in je dagelijkse bezigheden en sport. Veel voorkomend aan de onderzijde van de knie, buitenzijde van je schouder, elleboog of heup, achillespees en peesplaat onder je voet.

Soms is er sprake van een irritatie, een verdikking, soms ligt er een ontstekingsproces aan ten grondslag, soms een verkalking EN soms ook de mogelijke ingroei van haarvaatjes. Ook wel neovascularisatie genoemd. Heb jij al een echo laten maken?

Door de continue wrijving, druk, irritatie en pijn past het lichaam zich aan. Door het NOG GEVOELIGER TE MAKEN, zodat je goed gaat luisteren, je rustiger aan gaat doen en je uiteindelijk wat liever bent voor jezelf. Mooi systeem, toch?

En ja.. de meeste mensen die peesklachten krijgen, zijn zenuwpezen. Inclusief mijzelf ;)

Hoe behandelen we peesklachten tegenwoordig?
In deze tijd ligt de focus op de opbouw van de belastbaarheid, spierkracht, 'load management' (evenwicht tussen belasting en belastbaarheid, wat je pees aan kan en wat je daadwerkelijk doet), management van de pijn en het verbeteren van jouw bewegingen en techniek (bijvoorbeeld looptechniek, gooi- en werp techniek, enz). Zie voor een mooi overzicht: 10 dingen die je niet moet doen als je peesklachten hebt, deze video van peesspecialist Jill Cook ๐Ÿ‘‰๐ŸผVideo peesweetjes 

EEN NIEUWE STAP
Motor control, neuromusculaire focus! Ja dat dus. Dat is een belangrijke voorwaarts EN nieuwe stap voor heel veel mensen! Dat zal ik uitleggen.

Bij bijna ALLE peesklachten zijn er veranderingen in de aansturing waarneembaar. Als er pijn aanwezig is heeft dit een directe invloed op ons zenuwstelsel. Last van je kniepees? Dan worden de bovenbeenspieren minder goed aangestuurd (1). En de andere spieren, in dit geval onder andere de kuit- en de bilspieren gaan extra aanspannen, compensatie!

Compensatie mechanismen, aansturingsproblemen kunnen lang blijven bestaan, zelfs als de kracht verbeterd is en de pijn is verminderd (1).

Hoe verbeter je de aansturing?
Om de aansturing te verbeteren maken wij gebruik van video analyse, feedback en verschillende trainingsvormen. Een van die nieuwe trainingsvormen is: extern gefaseerde krachttraining!

Tendon Neuroplastic Training (TNT)
Of met andere woorden, een leuke, belangrijke EN nieuwe trainingsvorm!

Als we zelf onze snelheid kiezen waarin we bewegen, krachttraining uitvoeren, heeft het minimaal effect! Externe gefaseerde snelheid heeft een KRACHTIG EFFECT op het veranderen van de aansturing! (2)

Als voorbeeld:
Een metronoom gebruiken bij een trainingsvorm als de tenenstand! Bij TNT kun je met een metronoom, op 60 beats per minuut, exact de snelheid bepalen. Lees LANGZAAM trainen!

Waarom langzaam hoor ik je vragen? Voor de lange versie, google eens Heavy Slow Resistance Training. Voor de korte versie, het is gewoon beter ;)

Want jouw pezen werken als veren. En als je snel beweegt, wordt de veer met meer kracht ingedrukt. Rustiger bewegen geeft minder impact, en dan kan de pees meer kracht aan, wat meer trekkracht genereert en daardoor meer collageen aanmaakt!

Inspiratie?
Het originele protocol beschrijft isometrische oefeningen (45 vasthouden, tijdens bijvoorbeeld een Squat houding) en isotonische oefeningen (3 seconden omhoog en 4 seconden naar beneden)..

En bij achillespeesklachten, 3 seconden op: "1,2, OP het maximale punt, dat de pijn toelaat, omhoog. En dan "1,2,3 EN omlaag..."

Heb je last van je tibialis posterior pees? Dan is deze oefening, in de eerste fase, een hele fijne ๐Ÿ‘‰๐Ÿผ TNT Tibialis Posterior

Wordt weer een zenuwpees ๐Ÿ˜œ
Jaja.. Echt! Allemaal leuk en aardig die verschillende fases, Heavy Slow Resistance Training, TNT met de metronoom, maar tijdens het wandelen heb je een gemiddelde stand tijd van slechts 0.6 seconden! (3) Dit betekent dat jouw pezen in deze snelheid, belasting en krachten moeten kunnen opvangen.

En nee.. het is niet gewoon sneller uitvoeren van de oefening. Jammer he?

Er komt veel meer bij kijken!

Zoals wij zeggen: ketengerelateerde trainingsvormen en functioneel. Met andere woorden: de krachten opvangen met heel jouw lijf, leuk om te doen en opbouwend voor de activiteit die jij van je pezen vraagt.

Samengevat
  • ons zenuwstelsel geeft een verminderde aansturing van onze spieren en dus beweging;
  • we gaan (on)bewust compenseren;
  • TNT is effectief om jouw zenuwstelsel te herprogrammeren;
  • weten welke oefeningen je kunt doen is ๐Ÿ”‘;
  • samen staan we sterk(er).
"Herstellen is simpel, maar simpel herstellen blijkt vaak het lastigste wat er is."
En zo is het maar net... Naast training, voldoende rustmomenten, het opbouwen van jouw belastbaarheid, kunnen er nog zoveel dingen een rol spelen.

Dat is de reden dat wij samenwerken met toppers als de echografist, de (sport)podoloog, de (sport)diรซtist, de shockwave therapeut, de sportarts, de sportmasseur en nog veel meer.

Jij in ieder geval veel succes, sterkte EN PLEZIER met jouw herstel!

Vriendelijke groet, met passie,
Jordi van Zelst

Meer lezen? Check mijn eerere blog ๐Ÿ‘‰๐Ÿผ 10 gouden weetjes over peesklachten

Bronnen:
  1. Rio, E., Kidgell, D., Moseley, G. L., Gaida, J., Docking, S., Purdam, C., & Cook, J. (2016). Tendon neuroplastic training: changing the way we think about tendon rehabilitation: a narrative review. British journal of sports medicine, 50(4), 209–215. https://doi.org/10.1136/bjsports-2015-095215
  2. Leung, M., Rantalainen, T., Teo, W. P., & Kidgell, D. (2017). The corticospinal responses of metronome-paced, but not self-paced strength training are similar to motor skill training. European Journal of Applied Physiology, 117(12), 2479-2492. https://doi.org/10.1007/s00421-017-3736-4
  3. Murray, M. P., Drought, A. B., & Kory, R. C. (1964). Walking Patterns of Normal Men. The Journal of bone and joint surgery. American volume, 46, 335–360.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Loopthema: de schouders

Waterpolo & prestatieverbetering!

De vergeten hardloopspier: de soleus