10 GOUDEN WEETJES OVER PEESKLACHTEN

Er is veel wat we (nog) niet weten over peesklachten, maar er zijn ook duidelijke feiten. Hieronder onze 10 GOUDEN weetjes:

1) Peesklachten verbeteren niet met rust! De pijn kan wat minder worden, maar keert snel terug als de activiteit weer word opgevoerd. De rust draagt namelijk helaas niet bij aan het opbouwen van de tolerantie van de pees tijdens belasting.

2) Ondanks er enige ontstekingswaarden te vinden zijn bij peesklachten, is het geen klassieke ontstekingsreactie. Ontstekingsremmers kunnen helpen bij heftige pijn, maar hoeven niet gebruikt te worden voor het herstel van de pees (op de lange termijn kunnen ontstekingsremmers juist schadelijk zijn).

3) Peesklachten ontstaan door vele verschillende factoren. De belangrijkste is veelal een plotselinge verandering in activiteit (bijvoorbeeld harder lopen, grotere afstanden, springen, of ineens veel tillen en/of in de tuin werken). Sommige mensen hebben een groter risico door bijv. een slechte (spier)conditie of systemische factoren als leeftijd, menopauze (hormonaal), verhoogd cholesterol, verhoogd stressniveau, slecht eten/drinken, slaap deprivatie. Maar ook bij diabetes, darm- en/of huidaandoeningen heb je helaas een verhoogd risico.

4) (Kracht)training is de best bewezen behandeling voor peesklachten. Pezen dienen progressief belast te worden, zodat ze een betere tolerantie kunnen opbouwen om de activiteiten te kunnen ondersteunen die je van ze vraagt.

5) Aanpassing van de belasting is belangrijk om de pijn onder controle te krijgen. Dit betekent veelal een kortdurende vermindering van (sport)activiteiten, opgevangen door (kracht)oefeningen en alternatieve training (fietsen, zwemmen, crosstrainer, enz.).

6) De bevindingen van beeldvorming (echo, MRI) staan niet altijd in relatie met de pijn. Afwijkingen bij mensen zonder pijn zijn namelijk ook veel voorkomend. Beeldvorming kan wel helpen om een zogenoemde gelegenheidsdiagnose van de huisarts en/of vrienden en kennissen uit te sluiten, lees: veelal is er geen sprake van een slijmbeursontsteking ;)

7) Peesklachten verbeteren zelden op de lange termijn door alleen ‘passieve behandelingen’, zoals medicatie, massage, ultrageluid, ijs, dry-needling, injectie en/of shockwave. Shockwave kan, bij langdurige klachten, naast de actieve therapie, wel bijdragen aan herstelproces. 

8) (Kracht)training dient gepersonaliseerd, op maat, te worden aangeboden. Gebaseerd op de pijn EN functie bij het individu. Er mag pijn gevoeld worden, maar niet teveel (max. 3 op een schaal van 0-10) en niet te lang aanhouden na de activiteit (let op de reactie binnen 24-48 uur).

9) Peesklachten sluipen erin, en sluipen er ook uit! Het herstel is veelal een langdurig proces. De pees herstelt langzaam, past zich gradueel aan de aangeboden belasting aan. Heb geduld en vertrouw het proces. Afsnijroutes, het proces versnellen, helpt helaas niet, ga niet te snel.

10) Zorg dat je bij de juiste professional zit. Veelal worden peesklachten niet begrepen, of ten onrechte aangezien voor een slijmbeursontsteking. Word je pijn niet minder, of je activiteiten niet beter, dan is het tijd om een goede professional te raadplegen.

“Alleen ga je snel, samen komen we verder.”

Sterkte daar en tot horens!

Sportieve groet,
Jordi 

Reacties

  1. Beste Jordi,
    Na drie jaar problemen aan mijn achillespees, 3 fysiotherapie trajecten, shockwave therapie en tot slot 2 x een echo, ben ik 4 weken geleden geopereerd aan Haglunse exostose ennis mn kuitspier verlengd. Loop nu met 2 krukken en een airwalker, nog onbelast. Ik moet over 4 weken met fysiotherapie starten. Hoe vind ik die juiste professional? Stap nr 10?
    Met vriendelijke groet,

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

Loopthema: de schouders

Waterpolo & prestatieverbetering!

De vergeten hardloopspier: de soleus