Meten is weten! Kracht & Hardlopen: een Siamese Tweeling 🙏🏼

Wij maken gebruik van de MicroFET 2 (FET staat voor: Force Evaluating & Testing). Met dit handige apparaat zijn wij in staat om alle spieren te testen op kracht! De MicroFet 2 is zeer betrouwbaar gebleken als het gaat om spierkracht te testen (1).

Welke spieren zijn belangrijk?
Ja natuurlijk! De beenspieren ;) Voor een uitgebreid overzicht check on eerdere blog,
Hardlopen en kracht: “Je weet nooit hoe sterk je bent, totdat sterk zijn je enige keuze is.”

Maar? Jouw beenspieren staan in verbinding met de heupen, romp (buik- en rugspieren), maar ook de spieren van de nek-schouder en arm zijn even belangrijk! Denk ook maar eens aan de armzwaai, de houdingspieren om goed rechtop te kunnen blijven lopen EN ook de ademhalingspieren! Deze hebben we in onze buik, het diafragma en ook de spieren rondom de schouderbladen en de nek.

Sta jij in balans?
En handig, om meteen die spieren met elkaar te vergelijken, de zogenoemde symmetrie. Zijn links en rechts ongeveer even sterk? En staan bepaalde spiergroepen wel met elkaar in verhouding? Dit noemen wij de ratio. De symmetrie en de ratio kunnen belangrijk zijn om de loopprestatie te verbeteren; sneller te lopen, efficiënter te lopen. Maar ook belangrijk bij een (terugkerende) blessure.

Er zijn normwaarden bekend, en wij vergelijken deze normwaarden met onze eigen jarenlange ervaringen met sporters om een gedegen uitspraak te kunnen doen!

Weten hoe jij er voor staat? Wij helpen je graag!

Nova Fysio & Performance
“Meer dan een fysio”

Bronnen:
  1. Test-retest reliability of the MicroFET hand-grip dynamometer. Richard W. Bohannon, 2006

Reacties

Populaire posts van deze blog

Loopthema: de schouders

Waterpolo & prestatieverbetering!

De vergeten hardloopspier: de soleus