Waterpolo: "Not for the weak"


“VOORBEREIDING IS HET HALVE WERK”
Het doel van deze studie is de veranderingen in wedstrijd-vermoeidheid en prestatie te onderzoeken gedurende een 27 weekse trainingsperiode, bestaande uit HIT-training (High-Intensity training), droogtraining (kracht)* en specifieke waterpolo training.
* maximale kracht, 2x p/week (4 sets van 4), tot 5 herhalingen op 85-90% van het 1 herhalingsmaximum. De oefeningen (bankdrukken, seated pull-down, tricpes press, shoulder press and leg press),doelende op specifieke spiergroepen die in het waterpolo veelal worden aangesproken (pectoralis major (grote borstspier), latissimus dorsi (rug/schouderspier), triceps (bovenarmspier), deltoids (zijwaartse schouderspier), en quadriceps (voorzijde bovenbeen).

8 eredivisie waterpolo spelers zwommen een 5 x 200m zwemtest, om de snelheden en lactaat productie (verzuring) in kaart te brengen, tijdens 3 testperiodes:
i) baseline (begin seizoen);
ii) einde van de voorbereiding; (8 weken van 4 x 4 min zwemmen);
iii) einde van het seizoen (8 weken van 8 x 20 m zwem sprints).

Gedurende elke testperiode, werden 4 competitie wedstrijden gespeeld, en werden herhaalde sprints (8 x 20 m), 400 m zwemmen, en de nauwkeurigheid in het schieten geëvalueerd voor-en na de wedstrijd.* De herhaalde sprints werden ook gedurende de wedstrijd getest.
* voor de nauwkeurigheid van het schieten, schoten de spelers 5x zo snel en nauwkeurig als mogelijk naa een houten doelwit (0.40 x 0.60 m), bevestigd aan de doelpaal met een 0.30 m diameter gat in het midden, die de bal door kon laten, indien nauwkeurig geschoten. 5 punten, indien er dorheen, 3 punten gedeeltelijk raak, 1 punt bij het raken van de rand van het doelwit en 0 bij het volledig missen. 

ANALYSE
Analyse vond plaats om eventuele veranderingen tijdens de trainings- en wedstrijdperiodes in kaart te brengen.

RESULTATEN
Zwemsnelheid ⬆️ met 9% na de voorbereiding
Zwemsnelheid ⬇️ met 8,9% na competitieseizoen

Sprints voorafgaand aan de wedstrijd en 400m snelheid ⬆️ na de voorbereiding met 4,3% en 3,8%
⬇️ +/- 3% na het competitieseizoen
Tijdens-en na de wedstrijd sprints ⬆️ met 4.8% na de voorbereiding en bleven onveranderd na het competitieseizoen

400m snelheid ⬆️ met 3.2% na de voorbereiding en ⬇️ 2.8% na het competitieseizoen

CONCLUSIE
De voorbereiding is inderdaad het halve werk! De trainingen in de voorbereiding zorgen voor:
✔️ Verbeterd (aeroob) uithoudingsvermogen;
✔️ Verbeterde prestatie;
✔️ Maximale kracht verbeterd met 6%;
✔️ Schotprecisie blijft behouden.

Met als kanttekening dat intensieve training gedurende het seizoen, het uithoudingsvermogen en de prestatie voor de wedstrijd verminderd,terwijl de herhaalde sprint prestatie blijft behouden.

Daarnaast werd de periode van de voorbereiding afgesloten met een 3-weekse periode van hersteltraining. Het wordt herkend dat adequate herstel sessies nodig zijn, om team-sporters het trainingseffect van de HIT-training te kunnen laten verzilveren.

Waar heb ik dit ook alweer eerder gelezen?

Krachttraining, 2x p/week, 30-45 voorafgaand aan de waterpolo training, onder begeleiding & geindividualiseerd geeft een significante verbetering in:
✔️ In-water boost 12,2%
✔️ Counter move jump 8,66%
✔️ Full Squat 20,99%
✔️ Gooi Snelheid 6,86%

EN de kracht van de schouder correleert signficant met de zwemprestatie en worp snelheid van waterpolo spelers! Aanbevolen wordt om excentrische droogtraining → KRACHTTRAINING, te implementeren in het bestaande trainingsprogramma. (2)

De slaglengte van het zwemmen kan het best worden verbeterd door weerstandtraining met lage herhalingen bij een hoge snelheid en weerstand! Zwemmen met weerstand is daarbij een van de beste trainingen om de slagfrequentie te verbeteren. (3) Zie ook ons eerdere blog, Zwemparachutes

Waar wacht je nog op? Aan de bak ;))

Veel succes met de (kracht- en HIT))trainingen en als je nog vragen hebt, weet je ons te vinden..

Nova Fysio & Performance
“Meer dan een fysio”



Bronnen:
1. Effects of Concurrent Strength and High-Intensity Interval Training on Fitness and Match Performance in Water-Polo Players. G, et al. J Hum Kinet. 2019.

2. . Relationships Between Isokinetic Shoulder Evaluation and Fitness Characteristics of Elite French Female Water-Polo Players. Olivier 2018

3. 9. The Impact of Resistance Training on Swimming Performance: A Systematic Review. Crowley 2017

Reacties

Populaire posts van deze blog

Loopthema: de schouders

Waterpolo & prestatieverbetering!

De vergeten hardloopspier: de soleus