Waterpolo & prestatieverbetering!


Waterpolo is een unieke team sport die zwemmen (sprints) combineert met “eggbeater kicking”*,
frequente bovenhandse bewegingen en worpen, en regelmatig fysiek contact met minimale beschermende kleding. (1) Waterpolo is een sport dat zwemmen, met bovenhands gooien en worstelen en rugby combineert. (2) De sport is ontstaan in Engeland rond 1860.

* Eggbeater Kicking
Een soort van watertrappelen 2.0 ;) Herhaalde heuprotaties bij hoge momenten van heupbuiging, zijwaarts heffen, gekoppeld aan een dynamische boost bij schieten, tackelen of het verdedigen van een schot. Deze herhaalde bewegingen vragen veel van de heup/lies, en brengen grote krachtmomenten op de knie tijdens de push naar beneden. Zoek het eens op op YouTube! Is echt heel bijzonder ;)

Wist je dat?

Een typische top trainingsweek bestaat uit: 
  • 5 waterpolo specifieke sessies, twee tot drie zwemsessies en 3 krachttrainingen. (3) 
  • Een waterpolo schot tot 95km/uur kan reiken! 
  • Van de totale tijd je 64% actief zwemt, 13% sprint, 14% worstelt, 9% je positie vasthoudt. 
  • Een waterpolo-er 330 keer van richting & beweging veranderd tijdens een wedstrijd. 
  • De meeste handelingen worden verricht op > 80% van de maximale hartslag!! 

"Voorkomen is beter dan genezen" 
Sommige waterpolo blessures zijn niet altijd te voorkomen, zoals een kneuzing of een bloedneus. Overbelastingsblessures daarentegen zijn echter wel te voorkomen! Er is veel wetenschappelijk onderzoek gedaan naar de zogenoemde ‘risicofactoren’, de factoren die de kans op een blessure doen toenemen, deze zijn: (4, 5)
  • Volume van schieten; 
  • Fysiek contact; 
  • Beperkte beweeglijkheid schouder (borstspier en gewricht); 
  • Verminderde sturing van het schouderblad; 
  • Verminderde schouderkracht; 
  • Beperkte (romp)stabiliteit; 
  • Verandere gooi biomechanica & techniek; 
  • Hoge zwemafstanden ; 
  • “Head-up free style swimming”; ** 
  • Gebrek aan “Cross-training”. 

** “Head-up freestyle swimming” betekent het strekken van de nek, kortere armbewegingen, hogere ellebogen en een stuk minder gestroomlijnde zwembeweging. Dit resulteert in een verminderde efficiëntie van de zwembewegingen en brengt extra belasting op de nek en de schouders.

Welke blessures komen volgens jou het meeste voor bij de waterpolo?
Een keer raden… Ja! Een keer maar.. Je hebt het goed! De schouder. De schouder is goed voor zo ongeveer 24-51% van alle waterpolo blessures. (6) Daarbij heeft de schouder ook vaker de neiging om chronisch te worden dan andere gerapporteerde blessures. Dit zijn bijvoorbeeld: hersenschuddingen, oog blessures, trommelvlies beschadigingen, dislocaties en snijwonden, elleboog en polsklachten en een zogenoemd ‘zwemmersoor’. (2)

Wat kun jij er aan doen?!

Wereldwijd wordt er een variëteit aan trainingsmethodes ingezet om waterpolo specifieke vaardigheden te verbeteren en te werken aan blessurepreventie, waaronder een combinatie van: (7)
  • Aerobe / anaerobe fitness via zwemmen; 
  • Sportspecifieke vaardigheden; 
  • Krachttraining; 
  • Voeding; 
  • Mentale begeleiding. 

“You can’t go wrong, by getting strong!” – Adam Meakins

Krachttraining, 2x p/week, 30-45 voorafgaand aan de waterpolo training, onder begeleiding & geindividualiseerd geeft een significante verbetering in:
✔️ In-water boost 12,2%
✔️ Counter move jump 8,66%
✔️ Full Squat 20,99%
✔️ Gooi Snelheid 6,86%

EN de isokinetische kracht van de schouder correleert signficant met de zwemprestatie en worp snelheid van vrouwelijke waterpolo speelsters! Aanbevolen wordt om excentrische droogtraining → KRACHTTRAINING, te implementeren in het bestaande trainingsprogramma. (8)
  
De slaglengte van het zwemmen kan het best worden verbeterd door weerstandtraining met lage herhalingen bij een hoge snelheid en weerstand! Zwemmen met weerstand is daarbij een van de beste trainingen om de slagfrequentie te verbeteren. (9)

Nova Fysio & Performance: Preventie, Revalidatie & Prestatieverbetering (10)
  • Monitoren van symptomen gedurende zwemmen, gooien; 
  • Monitoren van van de beweeglijkheid; 
  • Monitoren van gelijkblijvende ratio in kracht; 
  • Gezamenlijke techniektraining voor preventie van overbelastingsblessures*** 
  • Bereide coach / therapeut om zwemmen en/of gooien aan te passen bij beperkingen in bovenstaande. 
*** Techniek training moet de focus leggen om de arm voor het lichaam te houden waar mogelijk en verdedigen van schoten middels: beenwerk, rompbeweeglijkheid, scapulaire protractie en horizontale flexie/endorotatie, vooral voor de keeper.
Over Jordi
 
Mijn passie voor de (top)sport brengt mij regelmatig bij de waterpolo. Mijn vuurdoop was de waterpolo wedstrijd Nederland – Brazilie, juni 2014, op uitnodiging van Topsport Zaanstreek en het Olympisch Netwerk Noord-Holand. Ik kan mij nog herinneren dat ik overweldigd was door de kracht, snelheid, entourage en passie waarmee de sporters en begeleiding hun sport bedreven! Sinds dit seizoen ben ik actief verbonden aan de herenselectie waterpolo van ZV de Zaan. 

Mijn achtergrond ligt in de fysiotherapie, manueeltherapie en daarnaast ben ik (top)sportbegeleider. Ik ben mede eigenaar van Gezondheidscentrum GezondPlus te Wormerveer en heb ik mijn eigen bedrijf in de begeleiding van (top)sporters, Nova Fysio & Performance. Bovenal ben ik sportgek en gepassioneerd in het delen van mijn kennis onder het motto: “Samen staan we Sterk!”

Ook je prestatie verbeteren?
Neem dan contact met mij op!

Sportieve groeten,
Jordi 
0610558109





Bronnen:
1. Water Polo Injuries and Training Methods. Sportsmed 2016
2. Care of Water Polo Players. Sport Med 2017
3. Mosley & Writer, Qatar
4. Investigation of In-Water and Dry-Land Training Programs for Competitive Swimmers in the United States. Tate 2015
5. Shoulder pain in water polo: a systematic review of the literature. Webster 2009
6. Shoulder injury in water polo: A systematic review of incidence and intrinsic risk factors. 2017
7. Effects of in-competitive season power-oriented and heavy resistance lower-body training on performance of elite female water polo players. Veliz 2015
8. Relationships Between Isokinetic Shoulder Evaluation and Fitness Characteristics of Elite French Female Water-Polo Players. Olivier 2018
9. The Impact of Resistance Training on Swimming Performance: A Systematic Review. Crowley 2017
10. The volume of goal shooting during training can predict shoulder soreness in elite female water polo players. Wheeler 2013

Reacties

Populaire posts van deze blog

Loopthema: de schouders

De vergeten hardloopspier: de soleus