"De focus op in balans komen maakt mensen ongelukkig en ziek."

"De focus op in balans komen maakt mensen ongelukkig en ziek."

De lokroep naar 'in balans komen' komt je overal tegemoet. Op de social media, nieuwsberichten, in de vele zelfhulpboeken en vele magazines waar keiharde reclame voor wordt gemaakt.

Maar ik snap het ook wel. Want wie wil er nou niet in balans zijn? Het klinkt als een paradijs, een oase in een droge woestijn, maar vaak blijkt het niet meer dan een fata morgana te zijn.

We kunnen misschien ook wel niet meer 'zijn' met een vervelend gevoel, met onrust, met een mindere periode in ons leven. Alles moet maakbaar zijn. Maar naar balans zoeken is niet de manier om in balans te komen.


"Balans is geen vaste staat van zijn, maar ruimte en stilte vinden te midden van veranderingen."

De enige constante is namelijk verandering, toch?

De zoektocht naar balans is meestal een uiting van een onderliggende diepe onvrede over jezelf. Over wie je bent of denkt te moeten zijn. Of wie de buitenwereld vind dat je moet zijn, verwachtingen en oordelen van anderen die jij binnen laat (bewust of onbewust).

Het gevoel van in balans zijn is daarentegen een product van een leven waarbij je zingeving ervaart. Een leven waarbij je jouw roeping doorleeft. Ervaren en weten waar naar je onderweg bent, zingeving op de laag van je ziel.

Vraag jezelf eens af: waarom ben ik hier op deze aarde? Waar haal ik echt mijn plezier uit? Doe ik op dit moment echt de dingen die ik leuk en waardevol vindt?

Als je weet waar naar je onderweg bent, weet je ook dat je leven per definitie uit balans zal zijn. Omdat de verschillende rollen die je speelt in het leven voortdurend in conflict met elkaar zijn, of liever gezegd, elkaar bevragen.

Het leven vraagt je dan vaak om het tegenovergestelde te doen dan wat je eigenlijk zou willen doen. Keuzes maken, als je je nog niet zeker voelt. Risico's nemen om een stap dichter bij je droom te komen. De verbinding aan te gaan, terwijl je je eigenlijk kwetsbaar voelt. Dus dat betekent automatisch ook dat je zult 'verliezen'. Geen succesverhalen zonder faalverhalen. Dus je kunt maar beter goed en zeker worden in falen.

Mijn advies? Vier je fouten, lach er om, leer van ze EN gebruik het volgende mantra: "The only way to speed up the proces is to enjoy".

Richt je niet op je balans van vandaag of morgen. Span een lange boog, die over je leven gaat, jouw bestemming en geniet van de reis!

"Wie uit balans durft te zijn, zal gezond worden, gezond zijn en gezond blijven."

Met passie, plezier en uit balans,
Jordi

Ps.. deze foto is genomen, samen met Amelie, bij de Ademsessie die wij elke eerste van de maand, op zondagochtend, verzorgen in Limmen, bij het NTI NLP. Het thema van dit keer? Balans.

Wil je ook een keer een Ademsessie bijwonen? Je bent welkom. Elke maand een nieuw thema, een nieuwe intentie, werken aan jouw gezondheid & vitaliteit.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Loopthema: de schouders

Waterpolo & prestatieverbetering!

De vergeten hardloopspier: de soleus