Goed nieuws: wandelen is beter dan een intensieve work-out!


Aldus de kop van 5 mei jongstleden van het RTL nieuws…

Wat een gekke tijden, waar veel onzekerheid heerst en gezondheid het allerbelangrijkste is. Het valt dan ook niet altijd mee om te relativeren. Sociaal contact, bewegen en sporten is toch ook gewoon onderdeel van gezondheid? Zoals het merk ASICS al vooruit zag in hun gekozen afkorting: Anima Sana In Corpore Sano, een gezonde geest in een gezond lichaam. De optimale balans tussen lichaam en geest. Maar hoe doen wij dat in de deze periode?

Sport doet wat een medicijn niet kan: je kans op een infectie tot 50% doen dalen!
Onze Belgische collega Sportarts Ruud van Thienen somde op: “genoeg sporten, dus niet te weinig en niet te veel, is een van de meest efficiënte manieren om je immuunsysteem te boosten.” De WHO, Wereld Gezondheidheid Organisatie raadt het aan om 150 minuten gematigd te sporten, of de helft daarvan intensief. Ruud zegt: “3 tot 4 keer per week een half uur tot 40 minu
ten eens goed zweten. Daarmee zal je alle gezondheidsvoordelen van sporten kunnen verdienen.”

In Nederland kennen wij de Nederlandse Norm Gezond Bewegen. Zie de afbeelding voor de Nederlandse aanbevelingen. 

“Overdaad schaadt”
Teveel of te intensief sporten is ook niet goed. Naast overtraining, kan te intensief sporten juist een negatief effect hebben op je immuunsysteem. Dat zie je bijvoorbeeld in sommige onderzoeken naar marathonlopers. In de twee weken na hun marathon worden er veel lopers ziek, zo’n 15%. Ruud zegt: “Je mag wel duidelijk zweten, maar je moet nog wel volzinnen kunnen spreken. Dat is een graadmeter die de meeste mensen wel goed kunnen controleren. Als je ziek bent, als vanzelfsprekend, blijf thuis! Gebruik dan je energie om te herstellen.” 

“Wandelen is het beste medicijn” – Hippocrates 460 v. Chr.
Terug naar onze kop. “Je hoeft je echt niet iedere dag in het zweet te werken om gezond te blijven. Een stukje wandelen brengt al een hoop gezondheidsvoordelen met zich mee – en doe je dit op de juiste manier, dan is dit zelfs nog beter dan een intensieve work-out! Dus hup, wandelschoenen aan en gáán!” aldus neuropsycholoog Erik Scherder.

In de huidige periode is het misschien lastig om aan je beweging te komen. Je dagelijkse ritme is verstoord, je werkplek veranderd en je kunt niet meer terecht bij je eigen vertrouwde sportomgeving. “Bewegen hoeft echt niet moeilijk te zijn, zeg Erik Scherder. Of je nu thuis aan de gang gaat, of lekker in de buitenlucht, de ommezwaai is snel gemaakt.

Een dagelijkse wandeling kan bijdragen aan meer productiviteit en creativiteit. Je hart gaat beter werken en pompt je bloed via de carotis (de halsslagader) naar je hersenen. Dit zorgt dat je hersenen beter doorbloed raken en dat wil je.

Beter werkend hart, een ‘hoofdzaak’
In je hersenen bevindt zich 'grijze stof', ook wel de grijze gebieden in je hersenen. Daarnaast bevatten je hersenen ook witte stof: dit zijn de verbindingen. Deze zijn belangrijk voor met name signaaloverdracht tussen de grijze gebieden en die verbindingen hebben veel bloed nodig. "Ga je veel bewegen, werkt je hart beter en dit zorgt ervoor dat die verbindingen beter functioneren", legt Scherder uit.

Niet alleen je hersenen, maar je hele lichaam is gebaat bij een betere bloedsomloop. Een goede bloedsomloop zorgt namelijk voor een sterker afweersysteem. Je lichaam bevat verschillende cellen. Een van die cellen zijn de 'NK-cellen': Natural Killers. Deze killen alles wat je lichaam binnendringt aan virussen. "Hoe meer je beweegt, hoe actiever deze NK-cellen worden en hoe beter je afweersysteem functioneert."

Met deze 5 apps wordt wandelen nóg leuker:
  • Ommetje: Ontwikkeld met neuropsycholoog Erik Scherder. Start een wandelcompetitie met vrienden of familie, of nog gekker: tegen de rest van Nederland. Samen wandelen op een vrijblijvende manier, zonder dat je op dezelfde locatie bent. Daarnaast vertelt Scherder je na iedere wandeling een interessant hersenfeitje, dus nog leerzaam ook! 
  • FigureRunning: Figuren lopen met een app. Teken een route op de kaart in een bepaalde vorm en ren of loop deze. Leuk en uitdagend! 
  • De meeste telefoons hebben er zelf eentje ingebouwd: een stappenteller. Hiermee houd je het aantal stappen bij dat je zet op een dag. Interessant om een vast aantal stappen met jezelf af te spreken dat je wilt halen. Zo weet je altijd of je nog extra moet bewegen. Heb je geen stappenteller? Probeer dan eens Pedometer. Hierin kun je ook badges verdienen, wat motiveert om extra stappen te zetten. 
  • WandelZapp: Een wandel-app die ruim 1000 wandelingen verspreid over heel Nederland aanbiedt. De afstand van deze wandelingen varieert van 4 tot 26 kilometer en de eerste wandeling is gratis. Wil je daarna onbeperkt wandelen met de app, betaal je 12,99 per jaar. 
  • Strava: Hiermee track je eenvoudig al je wandelingen en kun je ook zien hoe lang je precies over een wandeling doet, hoe snel je loopt en hoe actief je vrienden zijn. Een gebruiksvriendelijke app waarin je gemakkelijk routes uitstippelt. Je kunt in de app iedere soort sportactiviteit vastleggen, dus waar wacht je nog op? 

Op naar de toekomst, naar betere tijden, blijf gezond, help elkaar en blijf in beweging. Zoals Remco Claassen zei: “Beslissingen bepalen je toekomst, je wordt het gevolg van je besluit.” Wat besluit jij?

Sportieve groet,
Jordi van Zelst
Nova Fysio & Performance
"Meer dan een fysio"

Bronnen: 


Reacties

Populaire posts van deze blog

Loopthema: de schouders

Waterpolo & prestatieverbetering!

De vergeten hardloopspier: de soleus