De beginnende loper blessurevrij!

Trots op ons prachtige tweeluik, de sportpsycholoog en fysiotherapeut, kennis en kunde gebundeld, om de Start to Run trainers van de Atletiekunie te educeren over blessurepreventie en prestatieverbetering bij de beginnende loper.

Door het hele land, Hoogeveen, Amsterdam, Vught en Sportcentrum Papendal in Arnhem, zo´n 130 looptrainers mogen meenemen in de laatste evidentie, onze eigen ervaringen en praktische tools in het begeleiden van de beginnende lopers.

Onze eigen ervaring? TOP! 

Een fantastische, persoonlijke organisatie door de Atletiekunie, onder leiding van Marielle Burgers. En daarnaast zijn de looptrainers ook ‘gewoon’ een super leuke en enthousiaste doelgroep!

Lees snel verder voor een korte ‘sneak peak’ van de interactieve workshops..

“Anima Sana in Corpore Sano”
De oude Grieken waren zich al bewust van het belang van een “gezonde geest in een gezond lichaam”. Naast fysieke training is er tegenwoordig ook steeds meer aandacht voor de mentale aspecten van presteren en de rol van mentale training. Door bewust om te gaan met zowel de fysieke als de mentale aspecten kun je als trainer/coach een ‘totaalpakket’ bieden.

Lopers willen gewoon lopen! 
En kunnen zichzelf voorbijlopen, als wij even niet opletten. Denk bijvoorbeeld dat de startende lopers ‘high intensity training’ overwaarderen (‘moet hard, ver, anders naar huis’), terwijl ze ‘low intensity training’, herstel en rust onderwaarderen (‘rust roest!’). Daarnaast speelt sociale druk, het vergelijken met anderen, miseducatie en een te kort aan kennis op het gebied van blessurepreventie een rol. Maar wat is nou echt belangrijk? En wat is nou goed toepasbaar?

Startende lopers & blessures (Cijfers Factsheet Hardlopen, VeiligheidNL, 2015.)
"Zonder voldoende kennis en goede voorbereiding neemt het risico op blessures wel aanzienlijk toe, waardoor ook de motivatie snel verdwijnt”, aldus Patrick Aris, coördinator Loopsport van de Atletiekunie.

Naar schatting lopen 5,2 miljoen Nederlanders wel eens hard. Uit grootschalig onderzoek in 2014 bleek dat er per jaar 710.000 hardloopblessures voorkomen. 20-30% van de startende lopers raken daarbij geblesseerd. De helft tot 75 procent van alle loopblessures heeft te maken met overbelasting:
  • de hardloper te zwaar oefent/traint;
  • onvoldoende oplet voor de eerste signalen van overbelasting;
  • zijn/haar trainingsschema niet tijdig aanpast en qua training te weinig varieert.
Hoe scherp ben jij?
De trainer/coach brengt veel tijd door met de sporter en kan een bron van vertrouwen én van stress zijn. Door coaches te betrekken bij en te informeren over de rol van mentale training kunnen zij zorgen voor borging van de opgedane kennis. Ook de (mentale) fitheid van de coach zelf is belangrijk voor de interactie met de sporter. 

Do you practice what you preach?

Samen staan wij sterk!
Door het bundelen van onze kennis, kunnen wij samen tot grote hoogten reiken. Wij nemen jullie graag mee in onze praktijkervaring in het begeleiden van hardloop-gerelateerde blessures en onze ideeën in het voorkomen hiervan.

Geïnteresseerd in een interactieve workshop bij jou op locatie?
Wij horen het graag! "Wie kan delen, kan ook vermenigvuldigen." Al onze kennis en ervaring is gebundeld in handouts, blogs en andere praktische tips en trucs, die direct toepasbaar zijn in de praktijk!

Wat vonden de deelnemers er zelf van?

Gemiddeld scoorden wij een 8.7!

Enige highlights:
“Zij inspireren de trainer!”

“Eenvoudige en goed toepasbare ademhalingsoefeningen, echt een meerwaarde.”

“Een hoop dingen geleerd die ik zelfs in mijn werkveld mee kan nemen.”

“Om de oorzaak van niet volledig gemotiveerd zijn proberen te achterhalen en dit om te buigen naar een intrinsieke motivatie.”

“Meten belastbaarheid van de startende loper dmv een aantal oefeningen.”

“Het belang van loopgerelateerde (kracht)oefeningen en het blijven toepassen hiervan in de trainingen, afgestemd op de individuele loper.”

“Testen belastbaarheid bij aanvang en groei hierin in de loop van de weken. De praktische testen zijn heel makkelijk uit te voeren.”

“Super leuke tips! Vooral de magische 100 zeer eenvoudig toe te passen, TOP!”

“Motiverend en respect naar iedereen.” 


Voelen is geloven!
info@novafysio.nl
info@thementalside.com

Reacties

Populaire posts van deze blog

Loopthema: de schouders

Waterpolo & prestatieverbetering!

De vergeten hardloopspier: de soleus