Loopanalyse spreekuur

"Voor het goede advies," zei de sporter. Na een gemotiveerde en enthousiaste start had hij toch wat last gekregen van zijn knie. Het ging nog wel zo goed, de opbouw naar zijn eerste Dam tot Dam loop.

Even Google-en naar hardloop klachten, spreekuur en Wormerveer en daar stond hij dan. Volledig in een mooi hardlooptenue met bijpassende schoenen! Eerlijk gezegd, hij zag er uit als een professionele marathon loper.

Gestart met een voet-analyse door de looptrainer en schoen expert, functionele controle van de stabiliteit en bewegingspatronen door de fysiotherapeut EN dan.. Hardlopen maar!

Voor de zekerheid maar even "opgenomen" met Technique, een leuke app om bewegingen te analyseren, door middel van slow motion technieken, hoek berekeningen en verschillende zoom functies. Maar eigenlijk was het direct duidelijk.

Niet alleen kon deze sporter zijn looppatroon verbeteren, hij had ook nieuwe schoenen nodig! De schoen gaf geen enkele stabiliteit en had niet alleen een zeer matige pasvorm (veels te groot, voor een smalle voet) maar zakte ook helemaal door tijdens de standfase van de voet. Een directe 'dreun' op de knie! Zelfs lopen zonder schoenen gaf direct minder klachten...

Wist je dat? Bij gewoon wandelen de kracht uitgeoefend op de pees tussen knieschijf en onderbeen 500 Newton bedraagt? Dit is te vergelijken met 50 kilo trekkracht. Tijdens de landing na een sprongbeweging lopen deze krachten op tot het zestienvoudige, en bij het hardlopen zelfs tot 9000 Newton, oftwel: 900 kilo trekkracht! Dan kun je je voorstellen dat niet alleen het looppatroon van uitermate belang is, maar ook dat de schoenen een belangrijke rol moeten vervullen.

“Maar hoe kan dat nou?!” Zei de sporter. Deze 'beauties' van schoenen had hij 4 maanden geleden voor zijn verjaardag gehad. En ja, je raadt het al: zonder een gedegen en professionele analyse van de voet (bijv. stand en functionaliteit), het looppatroon en een schoen die daar dan bij past.

Johan Cruijff zei ooit: "Je gaat het pas zien als je het doorhebt". Wat natuurlijk niet direct wil zeggen dat iedereen klachten krijgt zonder een dergelijke professionele analyse, maar de kans wordt mijn inziens wel vele malen groter.

Heb je vragen? Wend je tot een specialist! Praat met vrienden, kennissen, mede-sporters en laat je adviseren wie je een goed en gedegen advies kan geven. Ontwikkel jezelf en leer je eigen sportlichaam kennen.

De samenwerking tussen verschillende specialisten kan de doorslaggevende factor zijn! In ons geval werken wij voor (hard)loop gerelateerde klachten samen met o.a. de looptrainer, (sport) schoenen specialist en de (sport)fysiotherapeut.

Oftewel: het loopanalyse spreekuur!

En waarom moeilijk doen als het samen kan?! Een leuke quote die ik afgelopen maand tegenkwam op de Twitter van Loesje. Als wij daarbij in staat zullen zijn om onze (specialistische) kennis te delen, kunnen we deze kennis vermenigvuldigen, waar je als sporter alleen maar je voordeel mee kunt doen!

En tsja.. Een advies is maar een advies. Maar wie wil er nou niet lekker blessure vrij sporten? Het advies is nog gratis ook. Zijn wij nou Nederlander of niet? ;))

Voor meer info:

http://www.gezondplus.nl/#/loopanalyse.spreekuur

Reacties

Populaire posts van deze blog

Loopthema: de schouders

Waterpolo & prestatieverbetering!

De vergeten hardloopspier: de soleus