Training & herstel

De ‘zomerstop’ staat weer voor de deur. Of sterker nog, voor velen van jullie is deze al begonnen! Een heerlijke periode om stoom af te blazen, om het lichaam weer even tot rust te laten komen en de batterij weer op te laden na een druk en vermoeiend seizoen sporten. En dat klopt ook, het is erg belangrijk om te ‘periodiseren’. Maar let op: de ‘onderbelasting’ ligt op de loer!

De inspiratie voor dit blog is ingegeven door de vele blessures die ik zie bij aanvang van het nieuwe seizoen. Periodes waarin de sporter zijn ‘belastbaarheid’ ofwel niet, of niet op de juiste manier opbouwt richting de aanvang van het nieuwe seizoen. Mogelijk ook gezien dat het in de voorbereiding (nog) niet vanzelfsprekend is dat er wordt ‘geperiodiseerd’, individuele trainingsschema’s gemaakt worden en vooral niet sportspecifiek getraind wordt!

Denk hierbij bijvoorbeeld aan een aanvaller in het voetbal die dezelfde training ondergaat als de centrale verdediger? Of als een 100m loper die lange afstanden gaat lopen om zijn conditie op te bouwen?

Daarbij wordt er in de voorbereiding (vaak een veels te druk) programma opgesteld met conditie/-kracht/-techniektrainingen en ook niet te vergeten de eventuele oefen- en bekerwedstrijden. Kun je jezelf als sporter daar niet beter op voorbereiden? Of dient de trainer en de (medische/technische) staf dit programma niet beter vorm te geven? Dit laatste zal in een volgend blog uitvoerig besproken worden.

"Elke reis begint met de eerste stap" (Confucius)
Het gaat hierbij om balans vinden, waken voor overbelasting. Dat klinkt je bekend in de oren, toch? Terwijl de zogenoemde 'onderbelasting' ook erg belangrijk is. De onderbelasting komt misschien zelfs wel vaker voor. Dat vindt zijn uitleg in de termen 'belasting' en 'belastbaarheid.' De belastbaarheid is wat het lichaam ‘aan kan’, bijvoorbeeld qua kracht en conditie. De belasting is daarbij de daadwerkelijke (trainings)prikkel die we het lichaam daarbij aanbieden. Uiteraard moeten deze twee in balans zijn, of zoals de Chinezen zeggen; “de Ying & de Yang.”

Het lichaam is daarbij zeker in staat om af en toe in het rood te functioneren, als daar maar weer genoeg hersteltijd tegenover staat! En daar ligt wat mij betreft de het zwaartepunt. Hoe pak je dit aan? Op welk moment ga je trainen? En op welk moment is het juist verstandig om te rusten? Om een kort en krachtig antwoord te geven: daar is geen eenduidig antwoord op, dat verschilt namelijk per persoon en per sport. Het 'leren kennen' van je eigen (sport)lichaam is een lange maar leerzame weg. Als je deze weg zo bewust mogelijk bewandeld kunnen we er echter veel uit halen. Luisteren naar je lichaam en jezelf ontwikkelen als sporter en ervaringsdeskundige is daarbij een goede eerste stap.

Voorkomen is beter dan genezen!
Een blessure betekent niet direct het einde, maar wel dat je niet meer kunt doen wat je wilt doen. Elke sporter weet waarover ik praat. Het kan een kleine terugslag betekenen, een dagje extra rust nemen of een keer een training overslaan. Dat is dan nog wel te 'behappen'. Maar op het moment wanneer je er lang 'uit ligt' wordt het pas echt vervelend. Om gek van te worden! Je kan je energie niet kwijt en je vrienden/mede sporters gaan gewoon lekker door. Blessures zijn (helaas) onlosmakelijk verbonden aan ons bestaan als sporter.

Consulteer "de specialist in bewegen" !
Wat nu? Als het leed al is geschied, is het van belang om direct 'actie' te ondernemen! Het werkt vaak averechts om ‘het even aan te kijken'. Stel jezelf vragen: Wat kan het zijn? Waarom heb ik last?! Hoe kom ik er zo snel mogelijk van af? Kortom: wat heeft er allemaal invloed op! De hulp van een 'specialist' kan uitsluitsel geven. Is het de mobiliteit (beweeglijkheid van spieren en/of gewrichten), je looppatroon, je trainingsschema, verminderde stabiliteit en/of kracht, je schoenen, de afstelling van je racefiets, de techniek en ga zo maar door.

Als je oorzaak weet, is de blessure makkelijk te behandelen. Dus zoek naar de oorzaak. Zoals Diana Lee zo mooi zei: “Dont chase the pain. It's the victims who cry out, not the criminals!” Oftewel: een uitgebreide analyse van je blessure is van essentieel belang om zodoende de juiste stappen richting sporthervatting te kunnen zetten.

Het geheel is meer dan de som der delen (Aristoteles)
Er zijn daarbij nog veel meer variabelen die invloed kunnen uit oefenen op onze belastbaarheid, te denken aan voeding, genetische aanleg, (werk)omgeving, opbouw van de training, enz. Teveel om in dit blog te bespreken. En wat dacht je bijvoorbeeld van uw mentale gesteldheid? We kennen het allemaal. Als je lekker in je vel zit, kun je ongekende hoogtes bereiken en vice versa. Zorg voor je geest zoals je dat ook doet voor uw lichaam. Want zeg nou eerlijk, je gezondheid is het belangrijkste toch?!

Voorkom blessures

Reacties

Populaire posts van deze blog

Loopthema: de schouders

Waterpolo & prestatieverbetering!

De vergeten hardloopspier: de soleus